Witam!
Dziś chciałbym opisać rodzaje i zastosowanie różnych kamizelek z wyróżnieniem ich dobrych jak i złych stron. Zapraszam!
Kamizelka taktyczna
Typy kamizelek:
Rozróżniamy parę podstawowych typów kamizelek taktycznych
- zintegrowane (kieszenie przyszyte na stałe, bez możliwości zmiany ich rozmieszczenia co jest plusem i minusem jednocześnie, bo nie musimy kupować dodatkowych kieszeni)
- modułowe (obszyte pasami lub innym systemem mocowania dodatkowych kieszeni, dzięki czemu możliwe jest dowolne rozmieszczenie kieszeni na całej płaszczyźnie kamizelki)
Kolejne typy kamizelek zawierają się w podstawowych typach, różnią się tylko krojem.
- chest rig (potocznie zwane "chińczykami") - bardzo prosta budowa składająca się z głównego panelu z przodu, często obejmującego również boki operatora. Mocuje się ją za pomocą pasów (jak w plecaku) tworzącymi na plecach literę X (X-harness) lub literę H (H-harness). Ze względu na to, ze żadko korzysta się z przestrzeni na plecach postanowiono usunąć tylną częśc materiału. Dzięki brakowi materiału na plecach umożliwia ona lepszą wentylację podczas użytkowania. Pomimo, że niektóre chestrigi mają miejsce z przodu na wkład balistyczny to i tak trzeba używać kamizelek balistycznych, gdyż plecy nie są chronione.
- kamizelki siakowe - podstawowym materiałem z którego została wykonana kamizelka to mocna siatka. Dzięki temu rozwiązaniu zwiększono wentylację i poprawiono komfort użytkowania. Takie kamizelki nie posiadają miejsca na wkłady balistyczne.
- kamizelki taktyczno - balistyczne - kamizelka balistyczna z umocowanymi kieszeniami lub systemem montażu kieszeni. Taka kamizelka jest najlepszym rozwiązaniem dla osób potrzebujących ochrony balistycznej i funkcji kamizelki taktycznej. Waga takiej kamizelki jest lżejsza niż używanie kamizelki taktycznej i balistycznej jednocześnie. Minusem jest to, iż taka kamizelka nie jest bardzo komfortowa w ASG, gdyż wentylacja jest bardzo utrudniona ze względu na gruby materiał z którego wykona jest kamizelka.
Zastosowanie:
Kamizelka służy do przenoszenia niezbędnego (a czasem i zbędnego ) ekwipunku potrzebnego (lub nie
) do wykonania jakiegoś działania operacyjnego. Kamizelka, dzięki swoim kieszenią ma umożliwić łatwiejszy dostęp do zabranego ekwipunku i lepiej rozłożyć jego ciężar. Z regóły służy do noszenia dodatkowych magazynków i wszystkiego co musimy mieć pod ręką.
Kamizleka w ASG ma oprócz zwiększania poziomu lansu, również zastosowanie taktyczne.
Pułkownik
Ja bym wybrał ,tą pierwszą po lewej tą siatkowaną więcej się zmieści i wizualnie lepsza .
To nie do końca powiedziane, nawet nie wiesz ile może się zmieścić na balistycznej. Poza tym jak się nie mieści to mozesz sobie dokupić pas molle z szelkami.
O takie coś
Poza tym nie bierzesz wszystkiego tylko co najpotrzebniejsze bo to 2-linia wyposażenia. Jak potrzebujesz jeszcze wiecej to idziesz w 3-linie czyli plecak
Pułkownik
Ja nie jestem zwolennikiem kamizelek balistycznych. Sam mam taką i ciężko mi w niej się ruszać i obracać, dodatkowo potem plecy pod koniec strzelanki mnie bolą i mam ruchy jak stara baba. Balistyczna jest dla mnie za sztywna.
hehe czyli mało ćwiczeń
I sobie pomyśl że tylko biegasz w niej parę godzin a co dopiero jak byś jechał na impreze paru dniową...
A tak jak Chudy pisze za mało ćwiczeń a za dużo komputera ! ! !
Pułkownik
3 godz dziennie a Patryk siedzi po 9 godzin i jak go namawiam by gdzieś wyszedł to nie bo za zimno za ciepło nie bo zaraz będzie padać i tar większość razy.
Tofic mam pytanie. Napisałeś że 3 linia to plecak. Mogę się mylić ale mi chłopaki z JWK mówili że jest to tak:
I linia- to co nosisz w kieszeniach i na sobie tzn. Opatrunek osobisty, puszka survivalowa zegarek itp
II linia- Pas tzn. Apteczka jakieś małe cargo i ogólnie to co na pasie
III linia- Kamizelka to chyba wiadomo ładownice, magi, amunicja
IV linia- Plecak.
Jeżeli jest inaczej proszę o wyjaśnienie
Wiesz kiedyś oglądałem chyba od AWR stronę i przynajmniej tak mi się wydaje że to 3 linia ale mogę się mylić.
O tutaj link do tego co tam czytałem
http://awr.one.pl/viewpage.php?page_id=4